Küldetésünk
Amiért a Safeness program létrejött

MITŐL MÁS?

A Safeness Program fő sajátsága, hogy többszintű és többoldalú képzéssel az emberi konfliktusok több szintjén való védekezésre készít fel.
  • Egyrészt a fizikai védekezésre való képzést megelőzi – és megalapozza – a mentális és (meta)kommunikatív felkészítés. 
  • Másrészt fizikai szinten pusztakezes és eszközös képzést is nyújt, két másik rendszer (a SPEAR és a MUNIO) bevonásával. 

MI A TIPIKUS?

A modern civil önvédelmi képzést nyújtó iskolák szinte mind rendészeti vagy katonai hátterűek.

  • A hivatásos kiképzés érthető módon az életveszélyes helyzetek, illetve az adrenalin és a lefagyás kezelését célozza. 
  • Civil önvédelmi változataik a hivatásos képzéstől sok szempontból eltérnek, de ugyanúgy a nyílt erőszakot veszik alaphelyzetnek, a fizikai veszély hárítására fókuszálnak, és az adrenalizálthoz közeli fiziológiai állapottal törekednek valóság-alapú képzésre. 

MI HIÁNYZIK?

Ugyanakkor gyakran figyelmen kívül hagyott tény, hogy az átlagos, sikeresen szocializálódott civilek, akik a társadalom nagyobb részét alkotják,

  • manapság sokkal ritkábban kerülnek valóban életveszélyes helyzetbe (járókelők, rendőrség, köztéri kamerák jelenléte)
  • sokkal gyakrabban kell védekezniük más konfliktus-szinteken (beszólás, tolakodás, zaklatás, tapizás; kötekedés, lökdösődés, leckéztetés, fenyegetőzés)
  • nem csak közterületen és idegenekkel szemben, hanem otthon, az iskolában és a munkahelyen, a saját rokonaikkal, más diákokkal, tanárokkal, munkatársakkal és főnökökkel szemben
  • nem csak az adrenalinnal és a lefagyással, hanem bonyolult élethelyzetekkel és érzelmekkel kell megbirkózniuk (indulat, szégyen, pánik, csoportnyomás, abúzus).

A legtöbb szociális konfliktust az emberek valahogy megoldják fizikai sebek nélkül. A képzésre azért van szükségük, mert nem tudják: a ragadozók mások, és velük szemben a hétköznapi módszerek nem elegendők, sőt, önveszélyesek.

MI A MEGOLDÁS?

A többszintű és többoldalú képzés magas fokú védettséget tud adni, ami kihat az ember napi biztonságérzetére, az pedig az egész életére. 

A mentális és (meta)kommunikatív tréning az aktuális hazai jogi keretek között ötvözi a modern kriminológiai, szociálpszichológiai, fiziológiai és neurológiai kutatás kapcsolódó eredményeit.
  • Ez először is arra tesz képessé, hogy a veszélyes konfliktus-helyzeteket megelőzzük, felismerjük, elkerüljük vagy kezeljük, és a nyílt erőszak felé fokozódást megakadályozzuk.
  • Másodszor, ha ez nem sikerül, a többoldalú képzés emberformáló hatása lelki erőt ad a fizikai védekezéshez is.

MÁSSAL KOMPATIBILIS?

A Safeness mint mentális és (meta)kommunikatív tréning a közismert harcművészeti és önvédelmi iskolák fizikai képzését kiegészítheti. A Programot az iskolák edzői a saját tanulóik számára is igényelhetik. Tervezünk Safeness oktatói képzést is, ami a saját iskolán belüli és kívüli oktatásra egyaránt feljogosít.

0
Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .