Önvédelmi eszközök

Csak mert valami kapható, még nem feltétlenül legális vagy praktikus!

Az esélyek kiegyenlítése

Amióta az ember – állattól vagy embertől – meg akarja védeni magát, az egyik legtermészetesebb mozdulata, hogy a keze valami keményet keres, fát vagy követ, amivel támadóját megütheti vagy megdobhatja. Kevés természetes fegyverünk van, ezért mindig is rászorultunk az eszközökre.

A mai kereslet az ún. esélykiegyenlítő önvédelmi eszközök iránt ugyancsak érthető. A támadó mindig nagyobb, erősebb vagy többen vannak, de ami keményebb a testnél, az hatékony eszköz.

Ha körülnézünk a világhálón, egy egész iparág tárul a szemünk elé. Hihetetlen mennyiségű cucc kapható mindenféle változatban, amikkel lőni, sokkolni, vágni, szúrni, bökni, karmolni, ütni vagy éppen korbácsolni lehet az ellent.

Tudni kell azonban, hogy országonként eltérő, mit tarthatunk és használhatunk otthon, mit vihetünk ki közterületre, mit vihetünk be egy rendezvényre, vagy fel a repülőre. Még a hazai szabályozás is meglepő lehet, hát még a külföldi!

Ha nem ismerjük a hazai és célországi törvényt, komoly bírságra számíthatunk már pusztán egy eszköz közterületen való birtoklásáért is. És ha olyasmivel védekezünk, ami nem is lehetne nálunk, azért bíróság előtt kell felelnünk.

Az illegális eszközök

A jelenleg hatályos jogszabály az 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről. 

E szerint közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, azaz KKVE:

  • 8 cm-nél hosszabb pengéjű kés, rugóskés, francia kés
  • sérülés okozására alkalmas tárgyat kilövő eszköz: felajzott íj, számszeríj, szigonypuska, parittya, csúzli, illetve a dobócsillag
  • a nunchaku és bármilyen kötéllel vagy lánccal kapcsolt nehezék, illetve az 50 cm-nél hosszabb fém lánc
  • az ütés erejét, hatását növelő eszközök: ólmosbot, vipera, tonfa, gumibot, boxer, de a boxerszerűen ujjakra húzható gyűrűk, műanyag állatfejek, illetve karmok is
  • a védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas elektromos sokkolók és gázsprayk
  • megtévesztésre alkalmas fegyverutánzatok.

Otthon tarthatunk ilyesmit, de közterületen, nyilvános helyen, valamint közforgalmú közlekedési eszközön a birtoklásuk is tilos, nemhogy a használatuk!

Az egyes típusokról

A csak katonai, rendőri szervek által használható eszközöket civil eleve nem birtokolhat (pl. rendőri gumibot és tonfa, sokkoló bot és -pisztoly).

Harcművészeti fegyver (bot, kard, tonfa, íj stb.) sport és hagyományőrző tevékenység céljából közterületen szállítható, de csak rejtve, szétszerelve és/vagy becsomagolva, úgy, hogy illetéktelen személy ne férhessen hozzá.

Gázspray közterületen, nyilvános helyen, járművek belső terében és közforgalmú közlekedési eszközön csak tokban, dobozban, zárt tároló eszközben vagy ruházat alá rejtve szállítható.

A törvény abból indul ki, hogy a késsel elsősorban döfnek, a 8 cm-nél hosszabb penge pedig eléri a szívet. Ezért sajnos nem KKVE a 8 cm-nél rövidebb, hajlított pengéjű, szúrás helyett kaszabolásra alkalmas karambit, pedig ez a filippínó fegyver emberek kivéreztetésére lett kitalálva.

A törvény megengedi a tompa és hegyes, fa, fém és műanyag marokbotok használatát, amelyek fogás bontására, érzékeny pontok, felületek szúró nyomására-döfésére, izületek feszítésére valók (yawara, koga, kubotan, taktikai toll). A szintén elterjedt boxer- és karambitfogású fém és műanyag önvédelmi eszközöket azonban kivétel nélkül tiltja, mint ütéserőt fokozó eszközöket.

Gyakorlati problémák

Nincs olyan eszköz, amely önmagában biztonságot nyújtana. Egyiket sem elég megvenni, mindegyiket tudni kell használni, és időben elővenni a tokból, zsebből, táskából. A legtöbb eszköz mérete, alakja és más tulajdonsága eleve kizárja, hogy bárhova magunkkal vigyük – kivéve persze a muniót :o) 

A legális, engedélyhez nem kötött gumilövedékes és (csak durranó) gázpisztolyok karbantartásra, gyakorlásra, utántöltésre szorulnak, mert elromolhatnak. Mozgó célpontot stressz nélkül is nehéz eltalálni, és a dörrenést is szokni kell. Ha a támadót nem találjuk el, vagy látja, hogy csak durran, de más hatása nincs, oda a riasztó hatás.

A paprika spray hatékony, ha képesek vagyunk időben elővenni, jól célozni, és a támadó sem tér ki előle. A spray zárt térben és szembeszélben önveszélyes, szélirányt meghatározni pedig ritkán van időnk. A porlasztós, ún. fog típus 1–1,5 méterre hat: csoda, ha nem megy a mi szemünkbe is. A vékony sugárban lövő, ún. jet típus 1,5–2 méterre visz, de nehéz vele arcra célozni. Biztonságosan leginkább a támadó elől hátrálva vagy futás közben hátrafelé fújva használható. A spray-k 3 mp alatt kiürülnek, csak egy-két fújásra alkalmasak. Hatóanyaguk sem hat mindenkire egyformán, bár ami állatra hat, emberre is hat (pl. Animal Stop).

Érzelmi-erkölcsi gátak

Más szempontból sem mindegy, milyen eszközt választunk. Normálisan szocializálódott civilként az önvédelmi eszközöket illetően valószínűleg naivak vagyunk – a támadóval és önmagunkkal kapcsolatban is.

Ami a bűnözőt illeti, csak mert valami számunkra ijesztő és ellenünk hatásos, nem feltétlenül hat rá ugyanígy. Ő az erőszakból él, és nálunk jobban tudja, mi jelent számára valós veszélyt. Mi már egy penge látványától is megijedünk (joggal), de aki fiatalkora óta bicskázik, és sebeket is szerzett, azt nem hatja meg, ha mi előkapunk valami szúró-vágó cuccot. Ezért eleve csak olyan eszközt szabad választani, amit akarunk, és képesek is vagyunk használni!

Ami pedig minket illet, gondolj bele: tényleg képes lennél egy emberbe beleszúrni, belelőni, megvágni vagy árammal megrázni? 

Az ilyen eszközök használata normális ember számára igenis fokozott érzelmi terhet jelent. Ezért vészhelyzetben nem csupán az adrenalin-sokkal kell küzdenie, hanem még azzal a stresszel is, amit a saját eszközének a használata jelent. Aki pedig még nem volt ilyen helyzetben, az ne arra alapozza a biztonságát, amit valójában még nem tud – mert nem tudhat – saját magáról...

Bármivel – és munióval

Minden kultúrára igaz, hogy akik valamiért nem viselhettek fegyvert, koruk hétköznapi tárgyait, munkaeszközeit használták fegyverként. Ma is ugyanez a helyzet.

Kis gyakorlással nagyszerű önvédelmi eszközzé válhat a kezünkben pl. egy fém mobiltok vagy maroklámpa, egy erős műanyag vagy fém taktikai toll, egy önvédelmi esernyő, egy hátizsák vagy aktatáska is. Tudnunk kell azonban, hogy hazánkban sok rendezvényre még esernyőt vagy vizes palackot sem vihetünk be.

De bármilyen eszköz mellett is döntünk, ne feledkezzünk meg arról, hogy van két kezünk és két lábunk is, azaz sosem vagyunk fegyvertelenek – ha megtanuljuk őket fegyverként használni.

Végül, ami a muniót illeti, 2013 óta a nemzetközi tapasztalat szerint bármely országban bárhova magunkkal vihetjük, bármely rendezvényre, még repülőre is :o)

FIGYELEM! 

Folyamatosan jelennek meg új eszközök, ezért ha bizonytalanok vagyunk és törvénytisztelők, érdeklődjünk az ORFK-nál! 

0
 .