Művészet, sport, önvédelem?

Egymással küzdő embereket látunk a harcművészeti (HM), a küzdősport (KS) és az önvédelmi (ÖVedzésen is. Kérdés, hogy mi a különbség a háromféle képzés között, hogy MELYIK MIRE és HOGYAN készít fel?

A küzdők viszonya

Ki az, akivel szembe kerülsz?

HM – Az edzőpartnered. Ismered.

KS – A sporttársad. Ismeretlen vagy ismered.

ÖV – Az ellenséged. Még ha ismered is. 

A küzdelem jellege

Mi történik, amikor egymásnak estek?

HM – Kötött formában imitált harc. Szabályok közé szorított gyakorló küzdelem.

KS – Szabályok közé szorított sportszerű küzdelem.

ÖV – Jogtalan támadás elleni jogos védekezés. 

A küzdelem célja

Mi a másik célja? Ugyanaz, mint Neked? 

HM – A harci készségek elsajátítása, alkalmazása, a mozgás tökéletesítése, a test edzése együtt.

KS – Testedzés együtt. Pontszerzés és győzelem. 

ÖV – Ő azt akarja, amid van, vagy téged. A pénzed vagy a tested vagy az életed. A te félelmed és fájdalmad az ő élvezete.

A küzdelem tétje

Mit kapsz, ha sikerrel jársz – és ha nem?

HM –  Visszajelzés a fejlődésről. Iskolán belüli elismerés, magasabb övfokozat. Fel lehet adni, és újra meg lehet próbálni.

KS – Visszajelzés a képességekről. Nyilvános elismerés, trófea, érem. Lehet veszíteni, fel lehet adni, és van visszavágó.

ÖV – Ha az épséged, az életed a tét, nem hibázhatsz, nem veszíthetsz, és ha feladod, maradandó testi-lelki sebet szerzel, vagy meghalsz.

A felkészülés lehetősége

Akartad Te ezt egyáltalán?

HM – Beleegyezéses küzdelem: te akarsz küzdeni. Van edzésterv és övvizsga időpont. Előtte bemelegítés, fókuszálás, közben taktikázás, a mester tanácsai. 

KS – Beleegyezéses küzdelem: te akarsz küzdeni. Van edzésterv és verseny időpont. Előtte bemelegítés, fókuszálás, közben taktikázás, menetek szünetekkel, edző utasításai. 

ÖV – Nem beleegyezéses küzdelem: nem akarsz küzdeni. Váratlanul ér, nem vagy rá készülve, sem testileg, sem lelkileg. A támadó irányít, és azt akarja, hogy esélyed se legyen.

A sérülés lehetősége

Mi történhet Veled és a másikkal?

HM – Van védőfelszerelés, időkorlát, edzői vagy bírói felügyelet, elsősegély. Vigyáztok egymásra, más is rátok, nehogy valaki megsérüljön.

KS – Van védőfelszerelés, súlycsoport, menetek, edzői vagy bírói felügyelet, elsősegély. Vigyáztok egymásra, más is rátok, nehogy valaki megsérüljön.

ÖV – Fájdalommal fenyeget vagy azt akar okozni. Neked is fájdalmat kell okozni neki, hogy kikerülj a helyzetből. Valószínűleg nincsenek tanúk, bármi megtörténhet.

A körülmények

Te döntöd el, hol történik?

HM – Edzőterem, van elég tér, speciális egyenruha, megfelelő talaj- és fényviszonyok.

KS – Edzőterem, versenytér, speciális sportruha, előírásos talaj- és fényviszonyok.

ÖV – A számodra lehető legrosszabb hely, helyzet, időpont, illetve terep- és látásviszonyok. 

Az időpont és időtartam

Te döntöd el, mikor történik?

HM – A következő edzésen, övvizsgán, bemutatón. Tudod, mikor kezdesz. Akár órákon át tarthat. 

KS – A következő edzésen, versenyen. Tudod, mikor kezdesz. Néhány perces menetek. Akár napokon át tarthat.

ÖV – Már az első önvédelmi edzés után megtörténhet, vagy soha az életben. A támadó dönti el, mikor kezdi el. Az egész általában néhány (tíz)másodpercig tart.

A támadók száma

Hány emberrel van dolgod?

HM – Kezdő és középhaladó szinten egy. Haladó szinttől több támadó elleni gyakorlatok is.

KS – Mindig csak egy.

ÖV – Egy vagy több. Ha csak egy, valószínűleg fegyver van nála.

Az erőviszonyok

Egyenlő a küzdelem?

HM – Az edzőpartner rendszerint hasonló fokozatú. Övvizsgán magasabb fokozatú is. 

KS – Az ellenfél a legtöbb szabályrendszerben azonos nemű, hasonló korú és egy súlycsoportba tartoztok.

ÖV – A támadó mindig nagyobb, erősebb férfi. Ha kisebb vagy nő, biztos fegyver van nála. Többen is lehetnek.

A fiziológiai állapot

Hogy érzed magad ekkor testileg?

HM – Átlagos vagy átlag feletti erőnlét. Küzdelem előtt bemelegítés.

KS – Magasan átlag feletti erőnlét, verseny előtt csúcsforma. Küzdelem előtt bemelegítés.

ÖV – Átlagos vagy gyengébb erőnlét, testi alkat. Fáradtság vagy ellazultság. Hirtelen adrenalin löket (csőlátás, csőhallás), sokk.

A mentális állapot

Hogy érzed magad ekkor lelkileg? 

HM – Fókuszált. Felcsigázott, de kontrollált harci attitűd. Elvárt kölcsönös tisztelet.

KS – Fókuszált. Természetes, és kontrollált harci attitűd. Elvárt sportszerűség. 

ÖV – Elbambult, szétszórt, szorongó vagy jó kedélyű. Váratlanul páni félelem, indulat, szégyenérzet tölt el. Lefagysz, futsz vagy harcolsz anélkül, hogy tudatos döntést hozhatnál.

Az eszköztár

Mi kell a győzelemhez?

HM – Az iskola hagyományai által meghatározott, ismételhető, modellezhető, művészi szinten automatizálandó technikák százai. Versenyeken csak a töredéküket megengedett, jogos védelem esetén csak a töredékük használható (ideális esetben).

KS – A sportág szabályai által meghatározott, ismételhető, modellezhető, automatizálandó, fejlesztendő technikák tucatjai. Csak a versenyeken működőt gyakorolják. Jogos védelem esetén egy részük használható (ideális esetben). 

ÖV – Nincs két egyforma eset, minden a bűnözőtől, a helyzettől és jogi viszonyoktól függ. A túlélési stratégiát néhány taktika és egyszerű technika szolgálja. Edzésen a jogos védelmi helyzetben működőt gyakorolják (ideális esetben).

A gyakorlás célja

Miért jársz egyáltalán ilyen edzésre?

HM –  Önmegvalósítás. Szabadidős tevékenység, ritkán edzői megélhetés. Hivatásosként készségek fejlesztése, karban tartása.

KS – Sportszeretet. Személyes siker elérése. Szabadidős tevékenység, gyakran versenyzői, edzői megélhetés.

ÖV – Testi-lelki épség megvédése. Szabadidős tevékenység, ritkán edzői megélhetés. Hivatásosként készségek fejlesztése, karban tartása.

A képzés fő célja

Mire és hogyan akarnak Téged felkészíteni?

HM – Az adott iskola technikai és taktikai tananyagának minél teljesebb elsajátítása. Sportos életmód és jellemfejlesztés. Hagyományőrzés, kulturális misszió. 

KS – A versenyszabályok keretein belüli sportszerű küzdelem és győzelem. Sportos életmód és jellemfejlesztés.

ÖV – Veszélyhelyzetek felismerése, elkerülése, konfliktus feszültségszintjének csökkentése, a vagyontárgy, a testi épség vagy az élet elleni fenyegetés, illetve nyílt támadás esetén pedig a veszély elhárítása, a túlélés.

A kóklerség

Létezik szakmailag alkalmatlan edző?

HM – Előfordul ott, ahol kerülik a megmérettetést. Ha nyílt versenyen derül ki, a mester tanítványokat veszít. Önvédelmi helyzetben a tanítvány az épségét, az életét veszti el, az iskola vagy őt, vagy a körülményeket hibáztatja.

KS – Nem fordul elő a rendszeres megmérettetés miatt, az ugyanis megköveteli a hatékonyságot. Ellenkező esetben a versenyző a versenyt veszíti el, az edző az állását.

ÖV – Előfordul ott, ahol a rendszer nincs, vagy nincs eléggé tesztelve. Önvédelmi helyzetben a tanuló épségébe, életébe kerülhet, az iskola vagy őt, vagy a körülményeket hibáztatja.

A dolog léttere

Miről szól ez az egész?

HM – Szabadidős tevékenység. Szubkultúra. 

KS – Sport. Szórakoztató ipar.

ÖV – Erőszak. Társadalmi probléma.

Tanulság

Az igazi különbség módszertani. Az eltérő célok és körülmények ugyanis szükségszerűen más képzést, stratégiát, taktikákat és arzenált eredményeznek. Ez pedig kihat arra, hogy melyik rendszer, iskola, irányzat mire jó, és mire nem. Ez önmagában még nem is lenne probléma, csak az a kérdés, hogy a különbségeknek az oktató és a tanuló mennyire van tudatában? Mivel önvédelmi helyzetekben a tét nagysága miatt minimális a hibalehetőség, a nem megfelelő módszertan és a nem tudatos kondicionálás olyan járulékos veszélyforrássá válhat, ami miatt a rendszer gyakorlása önveszélyes. 

Záró megjegyzés

hivatásos – katonai, rendőri, biztonsági, testőri, terrorelhárító – kiképzés ugyancsak szinte minden szempontból külön kategória, ezért a kiképzés is sokban eltér a fenti háromtól, de közelebb áll az önvédelmi képzéshez, mint a hagyományos harcművészetekéhez és küzdősportokéhoz. 

Létezik azonban átfedés és kölcsönhatás is. A hivatásos képzések egyfelől az ázsiai harcművészetekből, nyugati küzdősportokból és katonai védelmi rendszerekből is merítenek speciális igényeiknek megfelelően, másfelől a hivatásos képzéseknek is kialakult civil önvédelmi változata. 

0
 .