Művészet, sport, önvédelem?

Egymással küzdő embereket látunk a harcművészeti (HM), a küzdősport (KS) és az önvédelmi (ÖVedzésen is. Kérdés, hogy mi a különbség a háromféle képzés között, hogy MELYIK MIRE és HOGYAN készít fel?

A küzdők viszonya

Ki az, akivel szembe kerülsz?

HM – Az edzőpartnered. Ismered vagy sem.

KS – A sporttársad. Ismered vagy sem.

ÖV – Az ellenséged. Még ha ismered is. 

A küzdelem jellege

Mi történik küzdelem közben?

HM – Kötött formában imitált harc. Szabályok közé szorított gyakorló küzdelem (ún. sparring).

KS – Szabályok közé szorított sportszerű gyakorló küzdelem vagy meccs.

ÖV – Jogtalan támadás elleni jogos védekezés. 

A küzdelem célja

Mit akar a másik, és mit akarsz Te?

HM – Veled együtt edzeni a testet, közösen elsajátítani, gyakorolni és tökéletesíteni a harci formákat és készségeket.

KS – Veled együtt edzeni a testet, közösen elsajátítani, gyakorolni és tökéletesíteni az engedélyezett küzdőfogásokat. Pontot szerezni és a versenyt megnyerni. 

ÖV – Ő azt akarja, amid van, vagy téged. A pénzedet vagy a testedet vagy az életedet. A te félelmed és fájdalmad az ő élvezete.

A küzdelem tétje

Mit kapsz, ha sikerrel jársz – és ha nem?

HM –  Visszajelzést kapsz a fejlődésedről, az iskolán belül elismerést, magasabb övfokozatot. A küzdelmet fel lehet adni, és újra meg lehet próbálni.

KS – Visszajelzést kapsz a képességeidről, nyilvános elismerést, érmet, trófeát. Lehet veszíteni, fel lehet adni, és van visszavágó.

ÖV – Ha az épséged, az életed a tét, nem veszíthetsz. Ha feladod, maradandó testi-lelki sebet szerzel, vagy meghalsz.

A felkészülés lehetősége

Akartad Te ezt egyáltalán?

HM – Beleegyezéses küzdelem folyik: Te is akarsz küzdeni. Van edzésterv és övvizsga időpont. Előtte bemelegítés, fókuszálás, közben taktikázás, a mester tanácsai. 

KS – Beleegyezéses küzdelem folyik: Te is akarsz küzdeni. Van edzésterv és verseny időpont. Előtte bemelegítés, fókuszálás, közben taktikázás, menetek szünetekkel, edzői utasításokkal. 

ÖV – Nem beleegyezéses küzdelem folyik: Te nem akartál küzdeni. Váratlanul ér, nem vagy rá felkészülve, sem testileg, sem lelkileg. A támadó diktál, és azt akarja, hogy esélyed se legyen.

A sérülés lehetősége

Mi történhet Veled és a másikkal?

HM – Van védőfelszerelés, időkorlát, edzői vagy bírói felügyelet, elsősegély. Vigyáztok egymásra, más is rátok, nehogy valaki megsérüljön.

KS – Van védőfelszerelés, súlycsoport, menetek, edzői vagy bírói felügyelet, elsősegély. Vigyáztok egymásra, más is rátok, nehogy valaki megsérüljön.

ÖV – Fájdalommal fenyeget vagy azt akar okozni. Neked is fájdalmat kell okozni neki, hogy kikerülj a helyzetből. Valószínűleg nincsenek tanúk, bármi megtörténhet.

A körülmények

Hol történik?

HM – Edzőteremben, ahol van elegendő tér, a talaj- és fényviszonyok megfelelőek vagy ideálisak.

KS – Edzőteremben, ringben, ketrecben, ahol van elegendő és ismert versenytér. A talaj- és fényviszonyok előírásosan ideálisak.

ÖV – A számodra legrosszabb helyzetben, ahol szűk a tér: folyosón, falnál, sarokban, liftben, ülve, ágyon fekve. A számodra legrosszabb időpontban, illetve terep- és látásviszonyok között.

Az időpont és időtartam

Mikor történik, és meddig tart?

HM – A következő edzésen, övvizsgán, bemutatón. Tudod, mikor kezdesz, és meddig tart. Van szünet a felfrissülés és a mester utasításai számára. Akár órákon át tarthat a program. 

KS – A következő edzésen, versenyen. Tudod mikor kezdesz, és hány menet van. Van szünet a felfrissülés és az edző utasításai számára. Akár napokon át tarthat a program.

ÖV – Vagy már az első edzés után megtörténhet, vagy soha az életben. A támadó dönti el, mikor esik neked. Az egész általában néhány (tíz)másodpercig vagy percig tart.

A ruházat és a felszerelés

Mi van rajtad, amikor történik?

HM – A mozgást segítő speciális egyenruha és cipő van rajtad, illetve az iskolában kötelező vagy megengedett védőszerelés.

KS – A mozgást segítő speciális sportruha és cipő van rajtad, illetve a sportágban kötelező vagy megengedett védőszerelés.

ÖV – Olyan ruha van rajtad, ami vagy nem véd, vagy akadályoz a mozgásban.

A támadók száma

Hány emberrel van dolgod?

HM – Kezdő és középhaladó szinten egy. Haladó szinttől esetleg több támadó elleni gyakorlatok is.

KS – Mindig csak egy.

ÖV – Egy vagy több. Ha csak egy, valószínűleg fegyver van nála.

Az erőviszonyok

Egyenlő a küzdelem?

HM – Általában. Az edzőpartner rendszerint hasonló szintű, fokozatú. Övvizsgán rendszerint magasabb fokozatú is részt vesz. 

KS – Mindig. Az ellenfél azonos nemű, hasonló korú és ugyanabba a súlycsoportba tartozik.

ÖV – Sosem. A támadó mindig nagyobb, erősebb férfi. Ha fiatal, kisebb tetmetű vagy nő, akkor fegyver van nála.

A fiziológiai állapot

Hogy érzed magad ekkor testileg?

HM – Átlagos vagy átlag feletti erőnléted van, vizsga vagy verseny előtt csúcsformában vagy. Küzdelem előtt jól bemelegítesz.

KS – Magasan átlag feletti erőnléted van, verseny előtt csúcsformában vagy. Küzdelem előtt jól bemelegítesz.

ÖV – Átlagos vagy gyengébb erőnléted, testi alkatod van. Fáradt, ellazult vagy feszült vagy. Hirtelen adrenalin-löket ér, amitől csőlátásod és csőhallásod van.

A mentális állapot

Hogy érzed magad ekkor lelkileg? 

HM – Felkészült és fókuszált vagy, megmérettetés előtti izgalmat érzel. A harci kedveden uralkodsz, hiszen elvárt a kölcsönös tisztelet (ázsiai módra).

KS – Felkészült és fókuszált vagy, megmérettetés előtti izgalmat érzel. A harci kedveden uralkodsz, hiszen elvárt a sportszerűség (fair play). 

ÖV – Elbambult, szétszórt, szorongó vagy jókedvű vagy. Váratlanul félelem, indulat vagy szégyenérzet tölt el. Lefagysz, futsz vagy harcolsz zsigerből, tudatos döntés nélkül.

Az eszköztár

Mi kell a győzelemhez?

HM – Az iskola hagyományai által meghatározott, ismételhető, modellezhető, művészi szinten automatizálandó technikák százai. Versenyen csak kis részük megengedett, illetve használt. Jogos védelem esetén kis részük használható (ideális esetben).

KS – A sportág szabályai által meghatározott, ismételhető, modellezhető, automatizálandó, fejlesztendő technikák tucatjai. Eleve csak a versenyen megengedett és működő technikákat gyakorolják. Jogos védelem esetén csak kis részük használható (ideális esetben).

ÖV – Nincs két egyforma eset, minden a bűnözőtől és a helyzettől függ, ezért az alkalmazkodás készsége a fontos. A túléléshez mentális, kommunikatív és kevés fizikai készség kell. Edzésen a fiziológián, pszichológián és a jogszabályokon alapuló, éles helyzetben működő lehetőségeket gyakorolják (ideális esetben).

A gyakorlás célja

Miért jársz egyáltalán ilyen edzésre?

HM – Mert jó szabadidős tevékenység, ami a testedzés, az önmegvalósítás, ritkán az edzői megélhetés eszköze. Hivatásosként a készségeket karban tartja.

KS – Mert jó szabadidős tevékenység, ami a testedzés, a személyes siker, gyakran a versenyzői, edzői megélhetés eszköze. Hivatásosként a készségeket karban tartja.

ÖV – Mert meg akarod tudni védeni a testi-lelki épséged, az életed. Ritkán edzői megélhetés eszköze. Hivatásosként a készségeket karban tartja.

A képzés fő célja

Mi az, amire fel akarnak készíteni?

HM – A cél az adott iskola taktikai és technikai tananyagának elsajátítása. Sportos életmód és jellemfejlesztés. Hagyományőrzés, esetleg kulturális misszió. 

KS – A cél a versenyszabályok keretein belüli sportszerű küzdelem és győzelem. Sportos életmód és jellemfejlesztés.

ÖV – A cél a veszélyhelyzetek felismerése, elkerülése, a konfliktusok kezelése; vagyontárgy, testi épség vagy élet elleni fenyegetés, illetve nyílt támadás esetén a veszély elhárítása, a túlélés.

A kóklerség

Létezik szakmailag alkalmatlan edző?

HM – Előfordul ott, ahol kerülik a megmérettetést. Ha nyílt versenyen derül ki, a mester tanítványokat veszít. Önvédelmi helyzetben a tanítvány az épségét, az életét veszti el, az iskola vagy őt, vagy a körülményeket hibáztatja.

KS – Nem fordul elő a rendszeres megmérettetés miatt, az ugyanis megköveteli a hatékonyságot. Ellenkező esetben a versenyző a versenyt veszíti el, az edző az állását.

ÖV – Előfordul ott, ahol a rendszer nincs, vagy nincs eléggé tesztelve. Önvédelmi helyzetben a tanuló épségébe, életébe kerülhet, az iskola vagy őt, vagy a körülményeket hibáztatja.

A dolog léttere

Miről szól ez az egész?

HM – Szabadidős tevékenység. Szubkultúra. 

KS – Tömeg vagy versenysport. Szórakoztató ipar.

ÖV – Társadalmi probléma. Bűnözés.

Tanulság

Az igazi különbség módszertani. Az eltérő célok és körülmények ugyanis szükségszerűen más képzést, stratégiát, taktikákat és arzenált eredményeznek. Ez pedig kihat arra, hogy melyik rendszer, iskola, irányzat mire jó, és mire nem. Ez önmagában még nem is lenne probléma, csak az a kérdés, hogy a különbségeknek az oktató és a tanuló mennyire van tudatában? Mivel önvédelmi helyzetekben a tét nagysága miatt minimális a hibalehetőség, a nem megfelelő módszertan és a nem tudatos kondicionálás olyan járulékos veszélyforrássá válhat, ami miatt a rendszer gyakorlása önveszélyes. 

Záró megjegyzés

hivatásos – katonai, rendőri, biztonsági, testőri, terrorelhárító – kiképzés ugyancsak szinte minden szempontból külön kategória, ezért a kiképzés is sokban eltér a fenti háromtól, de közelebb áll az önvédelmi képzéshez, mint a hagyományos harcművészetekéhez és küzdősportokéhoz. 

Létezik azonban átfedés és kölcsönhatás is. A hivatásos képzések egyfelől az ázsiai harcművészetekből, nyugati küzdősportokból és katonai védelmi rendszerekből is merítenek speciális igényeiknek megfelelően, másfelől a hivatásos képzéseknek is kialakult civil önvédelmi változata. 

0
 .