Erő helyett technika?

Mítosz 2. Nem kell fizikai erő, technikával az erősebbet is le lehet győzni.

A félreértés

Az átlagos vagy átlag alatti erejű férfi vagy nő vagy tini eleve nagy hátránnyal indul a nála nagyobb, erősebb (vagy több) támadóval szemben. Aki mindig is nagy és erős volt, bele sem tud gondolni abba a tehetetlenségbe, amit a kisebbek, a gyengébbek ilyenkor éreznek.

Nem csoda, hogy egyes harcművészeti iskolák ajánlata olyan vonzó: nincs szükség erőre, az erőt el lehet vezetni, az ügyesség le tudja győzni a nyers erőt. 

A dologban sok igazság van. A nem szakember is látja az erőből dolgozó és a „technikás” boxolók, birkózók közötti különbséget, és tényleg sokszor igazolódik, hogy többet ésszel, mint erővel. 

A harcművészeti bemutatókon is láthatunk átlagos megjelenésű, de elképesztően gyors és ügyes öreg mestereket, vékony ázsiai fiatalembereket, sőt, nőket, akik nagy, erős ellenfeleiket megszégyenítő módon győzik le... Van, aki ebből azt a tanulságot szűri le, hogy nem számít a méret, nincs szükség izmokra, és a technika önmagában is legyőzheti az erőt. A költői kérdés az, hogy tényleg így van-e?

A valóság

Először is, a méret és az erő igenis számít. 

A testtömeg önmagában is technika. Eleve meg tud félemlíteni. Eleve nehéz romboló (ütő, rugó) technikával fölé kerekedni. A kitérő-kibillentő technikákhoz pedig hely kell, és ha nincs (pl. liftben, lépcsőn, sarokba szorulva), akkor a nagyobb test könnyen elsodorja, lenyomja a kisebbet.

Izomerő minden mozgáshoz kell, a gyorsasághoz is, a saját test áthelyezéséhez, tehát a kitéréshez, a dobáshoz is. És erős ember is lehet technikás. Azonos technikai tudásszint esetén ezért igenis döntő lehet a testi erő és a testtömeg.

Másodszor, az ügyesség, a működő technikai tudás több tényező függvénye: célszerű taktika és technika, szerencsés körülmények, jó fiziológiai és mentális állapot, pozíció, időzítés, erőkifejtés...  

Ha nem tudunk minél több tényezőt a magunk javára fordítani, akkor a nyers erő éppúgy győzhet, mint az időzítés. A civil önvédelem során is azért kell minden tényezőt ismerni, mert mi nem építhetünk csak az erőnkre.

A megoldás

A fizikai erő és a technikai tudás szembeállítása tehát mesterséges, hamis kép.

  • Az erő ellentéte a gyengeség, nem az ügyesség. 
  • Az ügyesség ellentéte az ügyetlenség, nem az erő.
  • Az ügyesség – többek között – az erő megfelelő felhasználása.
  • Ügyes ember is lehet erős, erős ember is lehet ügyes.

Legyünk ügyesek és erősek, amennyire csak lehetséges! És ne higgyük el, hogy mindenre elég a technikai tudás, vagy a fizikai erő, vagy a szerencse vagy bármi – önmagában.

0
 .