Az önvédelem elemei

Ha védened kell magad, akkor egy olyan folyamat vége felé tartasz, amiről nem is tudsz.

Az egész ott kezdődik...

A média és az átlagos harcművészeti, önvédelmi képzés alapján könnyen úgy vélhetjük, hogy az önvédelem nem más, mint fogások megtanulása. Az is, de annál sokkal több, és erről is érdemes előre gondolkodni, nem utólag...

Gondoljunk bele: a különféle fogásokat konkrét krízishelyzetben akarjuk alkalmazni. Ilyen helyzet azonban nem alakul ki előzmény nélkül, és a történet vége sem az, hogy elfutunk.

Maga a helyzet, hogy valaki ránk támadt, eleve azért jött létre, mert megfeleltünk a feltételeinek. Egy bizonyos időben egy bizonyos helyen voltunk, bizonyos módon néztünk ki és viselkedtünk, bizonyos dolog volt nálunk, bizonyos dolgokra figyeltünk, más dolgokra nem...

Ha azonban tudjuk, mit akar egy ragadozó, és mit nem akar, és odafigyelünk, akkor eleve nem is kerülünk ilyen helyzetbe! Ez a megelőzés, az önvédelem első és legfontosabb szintje, ami mindig olcsóbb, mint a rehabilitáció...

...ott folytatódik...

Ehhez szükségünk van kriminológiai ismeretekre: hogyan keletkezik az erőszak, mik a bűnözők céljai, milyen típusaik vannak, melyiket miről ismerhetjük fel, és melyikre hogyan (ne) reagáljunk? 

Másodszor, végig kell gondolnunk, hogy ahol lakunk, utazunk és kocogunk, milyen helyet, időt, társaságot és helyzetet kerülhetünk el. Nem kell félelemben élnünk, de néhány életmentően jó szokást érdemes kialakítanunk.

Harmadszor, tudnunk kell, hogy az erőszakot illetően milyen hiedelmek és erkölcsi gátak élnek bennünk, amiket a bűnözők ki tudnak használni? Mire vagyunk képesek, és mire kell tudatosan felhatalmazni saját magunkat?

Negyedszer, meg kell ismernünk saját magunkat, hogy milyen fiziológiai és mentális folyamatok zajlanak bennünk ilyenkor. Mi a megérzés és a félelem szerepe? Mitől fagyunk le, futunk vagy harcolunk? Mi mindent tud rólunk a ragadozó, amit mi nem, és mit tud ellenünk fordítani, ha hagyjuk? 

...és ott végződik

Ötödször, tudnunk kell, mire hatalmaznak fel minket a hatályos jogszabályok. Mikor és meddig jogos az önvédelem? Mikor mit tehetünk, és mit nem? Milyen eszközt használhatunk, és mit nem – hogy ne kerüljünk még nagyobb bajba...

Hatodszor, végig kell gondolnunk, mire van szükségünk és lehetőségünk, mi fér bele az életünkbe? Egy másfél órás eszközhasználati program, mint a munió, vagy olyan rendszeres pusztakezes edzés is, mint a krav-maga?

Végül, nem feltétlenül úszunk meg egy támadást sérülés vagy fertőzés nélkül. Túlélőként pedig fel érzelmi és világképi megrázkódtatást kell feldolgoznunk. És ha a hatályos jogszabályokat nem ismerve hibáztunk, akkor ráadásul jogi következményekkel is számolnunk kell.

Minderről részletesen hallhatsz a Safeness Programon: vetítéses előadás, kérdezz-felelek és szituációs gyakorlatok várnak, sok aha-élménnyel!

0
 .