Küldetésünk
Amiért a Safeness Program létrejött

MITŐL MÁS?

A Safeness Program fő sajátsága, hogy többszintű és többoldalú képzéssel az emberi konfliktusok több szintjén való védekezésre készít fel.

 • Egyrészt a fizikai védekezésre való képzést a mentális-emocionális és (meta)kommunikatív felkészítés előzi és alapozza meg.
 • Másrészt fizikai szinten pusztakezes és eszközös képzést is nyújt, két olyan önvédelmi rendszer bevonásával, amelyek a váratlan támadás, illetve gyorsan kifejlődő agresszió ellen lettek kifejlesztve.

MI A TIPIKUS?

A modern civil önvédelmi képzést nyújtó iskolák mind katonai vagy rendészeti hátterűek.

 • A hivatásos kiképzés az életveszélyes helyzetek és az adrenalin kezelését célozza.
 • A civil önvédelmi változatok a hivatásos képzéstől sok szempontból eltérnek, de szintén a nyílt erőszakot és a már sikeres támadást veszik kiinduló helyzetnek, a fizikai veszély hárítására fókuszálnak, illetve az adrenalizálthoz közeli fiziológiai állapot elérésével törekednek valóság-közeliségre. 

MI HIÁNYZIK?

Ugyanakkor gyakran figyelmen kívül marad, hogy az átlagos, sikeresen szocializálódott civilek, akik a társadalom nagyobb részét alkotják,

 • manapság sokkal ritkábban kerülnek valóban életveszélyes helyzetbe (járókelők, rendőrség, köztéri kamerák jelenléte)
 • sokkal gyakrabban kell védeniük magukat más konfliktus-szinteken (beszólás, tolakodás, zaklatás, tapizás; kötekedés, lökdösődés, leckéztetés, fenyegetőzés)
 • férfiakat (fiúkat) és nőket (lányokat) másfajta fenyegetések és támadások érnek, illetve a fiatalokat többféle és érzelmileg nehezebben kezelhető veszély fenyegeti
 • nem csak közterületen, idegenekkel, hanem otthon, az iskolában és a munkahelyen, rokonnal, tanárral és diáktárssal, főnökkel és munkatárssal kell szembeszállniuk
 • nem csak az adrenalinnal és a lefagyással, hanem bonyolult élethelyzetekkel és érzelmekkel kell megbirkózniuk (szégyen, pánik, csoportnyomás, abúzus).

A szociális konfliktusokat az emberek többnyire megoldják fizikai sebek nélkül. Az antiszociális bűnözés azonban más, a ragadozókkal szemben a hétköznapi bevált módszerek önveszélyesek.

MI A MEGOLDÁS?

A többszintű és többoldalú képzés magas fokú védettséget tud adni, ami kihat az ember napi biztonságérzetére, az pedig az egész életére. 

A mentális-emocionális és (meta)kommunikatív tréning az aktuális hazai jogi keretek között ötvözi a témával kapcsolatos kriminológiai, pszichológiai, fiziológiai, neurológiai kutatás eredményeit.

 • Ez először is arra tesz képessé, hogy a veszélyes konfliktus-helyzeteket megelőzzük, időben felismerjük és elkerüljük, célszerűen kezeljük, és a nyílt erőszak felé fokozódást megakadályozzuk.
 • Másodszor, ha ez nem sikerül, bár mindent megtettünk, a képzés emberformáló hatása lelki erőt ad a fizikai védekezéshez is.

MÁSSAL KOMPATIBILIS?

A Safeness mint informatív, mentális-emocionális és (meta)kommunikatív tréning a közismert harcművészeti és önvédelmi iskolák fizikai képzését kiegészítheti. A Programot az iskolák edzői a saját tanulóik számára is igényelhetik. Tervezünk Safeness Oktató képzést is, hogy a Program minél több emberhez eljusson.

0
 .